VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

Sezona je raftinga! Kako se pripremiti?

Razdoblje godišnjih odmora ozbiljno je počelo, a sve je više onih koji se odlučuju za boravak u prirodi i organiziranje avantura na vodi. Rafting je jedna od najpopularnijih aktivnosti koja svake godine privlači sve više ljudi željnih aktivnog odmora i boravka u neposrednoj blizini prave prirode. Riječni rafting najbolji je način da upoznate neobične krajolike i ostanete fizički aktivni, a pritom se zabavite s odabranom posadom. Ova aktivnost nije rezervirana samo za mlade i aktivne ljude, već u njoj uživaju cijele obitelji i pojedinci različite dobi.
Ukoliko još niste iskusili ovu zanimljivu adrenalinsku aktivnost, sada je pravo vrijeme da rezervirate svoju ljetnu avanturu i priredite sebi jedinstveno iskustvo.

Kada je idealno vrijeme za rafting?

Sezona raftinga počinje u proljeće i traje do sredine listopada, no točan datum diktira brzinu spusta i cjelokupni doživljaj koji ćete doživjeti. Naime, ljetni mjeseci najidealniji su za ljubitelje lakšeg spusta i potpune početnike jer je tada rijeka mirnija i brzaci nisu toliko izraženi. Čak je i temperatura vode u kolovozu najtoplija, pa ćete se imati priliku okupati u rijeci. Sam spust u ljetnim mjesecima traje i do 4, 5 sati, a zatim možete uživati ​​u fotografiranju prekrasnog okoliša i odmoru u blizini atraktivnih lokacija. Travanj i svibanj rezervirani su za prave ljubitelje adrenalina i tada je spust puno brži, ali ono što je sigurno – niti jedan od ovih datuma ne zahtijeva posebnu fizičku spremnost.

Pronalazak provjerenog kampa

Putovanje na bilo koje odredište zahtijeva dobro istraživanje i odabir kvalitetnog smještaja, pa tako i u slučaju odlaska na rafting. Prije rezervacije smještaja potražite provjereni kamp koji se može pohvaliti pozitivnim ocjenama i dugogodišnjim iskustvom, jer o organizatoru raftinga ovisi kvaliteta vašeg odmora. Ponude za rafting Tarom su najrazličitije i posjetiocima pružaju udoban smještaj, kvalitetnu opremu i iskusnog vodiča, kao i dodatne sadržaje i izlete. Ono što uvijek prati jednu rafting avanturu je i uživanje u autentičnoj hrani i ugodno večernje druženje uz muziku koja se organizuje u okviru kampa. Uvijek dajte prednost preporukama, jer kada iz prve ruke čujete pozitivna iskustva zadovoljnih posetilaca, to je dobar znak i zeleno svijetlo.

Tko osigurava zaštitnu opremu?

Sve što vam je potrebno prilikom spusta rijekom osigurava organizator raftinga. Sigurnost svih sudionika na prvom je mjestu, stoga je važno da se upoznate sa zaštitnom opremom i svim njenim detaljima. Svaki član ekipe dobiva neoprensko odijelo i čizme od istog materijala, koje će vas zaštititi od hladnoće. Tijekom cijelog spusta morate nositi zaštitni prsluk i kacigu, a jako je važno da prsluk bude pravilno zakopčan kako bi mogao obavljati svoju funkciju. Skiper će vas detaljno upoznati sa svom zaštitnom opremom i pomoći vam da se adekvatno pripremite za spust, a ukoliko imate pitanja, slobodno ih postavite prije početka raftinga.

Veslanje i ponašanje na čamcu

Svaki sudionik će prije spusta imati priliku proći kratku obuku, gdje će vas organizatori raftinga upoznati s osnovnim pravilima ponašanja na čamcu. Skiper je iskusna i obučena osoba koja se brine za Vašu sigurnost tijekom raftinga te ćete se morati pridržavati njenih uputa svaki put. Upoznat će vas s tehnikama veslanja te vam objasniti kako njime upravljati, održati ravnotežu na čamcu i kako se ponašati u nekim nepredviđenim okolnostima. Skiper je cijelo vrijeme spusta uz vas i vi ćete se fokusirati samo na njegove upute koje će vam on davati kako biste što učinkovitije savladali sve brzake koji će se naći ispred vas.

Šta sve treba ponesti?

Ljeto na rijeci podrazumijeva visoke dnevne temperature, ali budući da se radi o planinskom okruženju, noći mogu biti sušta suprotnost. Zato je važno ponijeti slojevitu odjeću koja se brzo suši, a za večer pripremite tople polarne trenirke i nepromočivu jaknu za kišu jer su oborine česte u ovoj sredini. Krema sa zaštitnim faktorom je neizostavna, a planirate li planinariti i obilaziti obližnje vrhove, udobna obuća bit će vam prioritet.

Boravak u prirodi i organiziranje aktivnog odmora privlači sve više avanturista željnih dobre zabave i kvalitetnog adrenalina, a ljeto je pogodno razdoblje za rafting i druge slične aktivnosti. Rafting je jedan od najboljih načina da upoznate prirodu nekog kraja i provedete odmor na originalan i uzbudljiv način.

Povezani članci

Related