VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

Kako biti u prednosti nad konkurencijom? Ne dozvolite da promijene u Google analitici uspore vaše poslovanje

https://pixabay.com/photos/computer-statistics-traffic-5837248/

Kada je Google najavio da mijenja analitiku, svi su se zapitali u kojoj mjeri će se sve promijeniti i koliko vremena će ovaj mogul dati da se sve prebaci na novi sustav analitike. Čekanju je sada kraj i poznati su svi detalji migracije. Nova Google Analytics 4 nas očekuje od lipnja ove godine i svi koji svoje poslovanje vode imajući na umu podatke dobijene iz analitike su već upoznati sa migracijom. Ipak, nije kasno da se odlučite na migraciju jer je ostalo još malo vremena da podesite svoj nalog i krenete u prikupljanje bitnih podataka.

Šta je GA4?

Svi podaci koji se mogu dobiti sa webase najbolje prate preko Google analitike. Većina poslova koristi ove podatke kako bi dobili informacije bitne za poslovanje. Do sada su se ovi podaci dobijali preko Google Universal platforme, međutim, usljed prevelikih troškova, Google je riješio napraviti novu platformu. GA4 predstavlja novu generaciju analitike koja omogućava praćenje podataka koji se smatraju kao relevantniji i korisniji svim vlasnicima sajtova, pogotovo onima koji poseduju biznis i koriste e-commerce. Ova nova platforma je kreirana imajući u vidu sve nedostatke prethodne varijante te će vam sada biti dostupnije opcije koje niste imali ranije. To znači da će biti potreban period navikavanja da biste naučili kako se koristiti novim funkcijama i opcijama.

Kako izvršiti migraciju?

Iako zvuči kao komplicirano proces, migracija predstavlja otvaranje i podešavanje novog naloga na GA4 platformi i može biti jednostavan korak ako se odlučite da ga prepustite stručnjacima. Iako postoje detaljni vodiči kako da sami izvršite migraciju, zapitajte se da li je to nešto u što se zaista razumijete i što možete napraviti samostalno. Ovo je pogotovo bitno kada je u pitanju kompletna GA4 migracija za E-commerce jer se u ovom slučaju sve mora podesiti pravilno kako biste imali mogućnost da već od prvog trenutka krenete u prikupljanje podataka. Vlasnici sajtova koji imaju e-commerce opciju imaju više koristi od praćenja podataka dobijenih ovim putem jer mogu shvatiti kako njihovi korisnici razmišljaju što je bitno za budućnost njihovog poslovanja.

Zašto je analitika bitna?

Netko tko do sada nije vodio računa o analitici i podacima koji se prikupljaju na ovaj način, nije baš siguran da li je potrebno upuštati se u ovaj posao. Ipak, treba napomenuti da su prednosti analitike brojne i da vam mogu pomoći ukoliko posedujete web, pogotovo ukoliko nudite određene usluge ili proizvode. Analitika vam daje podatke koji vam mogu poslužiti za poboljšanje poslovanja – kreiranje marketinških kampanja, ulazak na novo tržište, targetiranje određene ciljne grupe potrošača, ali i da vam pomogne da usmjerite poslovanje u nekom drugom pravcu. Često analitika omogućava da se dođe do odgovora na ključna pitanja jer vam pruža podatke koje možete dobiti jedino na ovaj način.

Zašto je bitno donijeti odluku?

Dok razmišljate o tome da li i kada da pređete na novu platformu, imajte na umu da i vaša konkurencija ima iste dileme. Prednost će imati onaj ko se što prije odluči krenuti sa migracijom i počne sa prikupljanjem podataka. Vremenski faktor je od izuzetnog značaja jer što više podataka prikupite prije konkurencije, veće su šanse da će rezultati koje dobijete biti od većeg značaja za vas. U ovisnosti od toga kako se postavite prema procesu migracije, možete biti u prednosti ili da zaostajete za konkurencijom. To znači da ste u prilici poboljšati vaše poslovanje i dobiti nove ideje za budućnost kompanije i koje dijelove poslovanje treba unaprijediti.

Vreme je dragoceni faktor kada je migracija u pitanju. Velike kompanije su već započele ovaj proces i u vremenu kada se vi odlučujete za ovaj korak, oni već rade na prikupljanju podataka. Budite korak ispred konkurencije i podesite svoj nalog što prije.

Povezani članci

Related