VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

Želiš li ubrzati rad s pivot tablicama u Excelu? Isprobaj ova 3 trika

Obožavaš koristiti pivot tablice u Excelu jer su jedan od najboljih alata za sažimanje velike količine podataka, ali želiš si još dodatno ubrzati posao suptilnim trikovima? Ako je tako, isprobaj neke od sljedećih:

  1. Izbjegni greške testiranjem pivot tablice

Posao ćeš najbrže napraviti tako da spriječiš bilo kakve greške čije bi ti ispravljanje oduzelo puno vremena kasnije u procesu. Zato prije izrade službene pivot tablice, prvo testiraj radi li sve ispravno tako što ćeš joj zadati da izračuna neke podatke čiju točnost možeš brzo provjeriti. U polje Vrijednost unesi bilo koji stupac s tekstom i kad pivot tablica pokaže brojčani iznos redaka u tom stupcu, provjeri je li taj podatak točan. Ako jest, slobodno nastavi s izradom službene pivot tablice.

  • Dobra organizacija štedi vrijeme

Želiš li pivot tablice koristiti brzo i produktivno, dobro pripazi da su ti podaci koje ćeš analizirati smisleno organizirani i prikazani u početnoj tablici. Značajno je lakše prvo pažljivo pripremiti podatke nego kasnije tražiti grešku i popravljati. U početnoj tablici ne smiješ imati prazne retke i stupce, a svaki stupac treba imati svoj jedinstveni naziv koji definira njegov sadržaj upisan u jednom retku.

  • Igraj se s podacima – pokaži postotak umjesto ukupnog zbroja

Odlična je karakteristika pivot tablica što se u njima možeš igrati s podacima, preslagivati ih, prikazivati i organizirati na različite načine da bi bili što jasniji i pregledniji. Jedan zgodan način za to je pokazivanje postotnog udjela podataka navedenih u recima u ukupnom brojčanom zbroju. Recimo da želiš pokazati koji je odjel u tvrtki tijekom prošlog kvartala napravio najviše prodaja. U polje Reci postavi odjele, a za Vrijednost odredi broj prodaja. Kad pivot tablica pokaže ukupni broj prodaja po odjelima, obilježi stupac s brojčanim iznosom, desnim klikom miša otvori padajući izbornik i odaberi Pokaži vrijednost kao – % sveukupne vrijednosti.

Pivot tablice vrlo su moćan alat u Microsoft Excelu koji ti može značajno ubrzati i olakšati posao ako ih naučiš ispravno koristiti. Nadamo se da će ti ovi trikovi pomoći u tome.

Povezani članci

Related

Kriza kao prilika za promjenu u poslovanju

Svaki veliki problem uzrokovan unutarnjim ili vanjskim faktorima, a koji se ne rješava, može dovesti do krize u poduzeću. Krizni menadžment uvelike postaje jedan od ključnih alata upravljanja poduzećima. U tom procesu, poznato je da: „Za nesposobne ljude svaki je...

read more

SEO optimizacija web stranice

SEO optimizacija web stranice može biti zbunjujuća igra kad počinjete sa izradom ili redizajnom web stranice. Što se tiče SEO optimizacije na stranici, postoje jasne smjernice na koje se možete osloniti kako biste osigurali najbolje šanse za rangiranje svoje teme...

read more