VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

Nezavisnost kao bitan faktor odrastanja

Postizanje nezavisnosti predstavlja neraskidiv deo odrastanja, i na neki način, preduslov za ulazak u svet odraslih. Tokom tinejdžerskog perioda roditelji nas uče samostalnom donošenju odluka, preuzimanju odgovornosti i drugim odlikama nezavisnog ponašanja, kako bismo jednog dana bili spremni da se u potpunosti oslanjamo na sebe. Samostalnost, između ostalog, podrazumeva sposobnost da upravljamo sopstvenim životom i svakim njegovim aspektom – emotivnim, finansijskim, socijalnim.  Tek kada se ostvarimo u svim ovim sferama, možemo reći da smo odrasli.

Šta je ono što nas očekuje na putu ka sticanju nezavisnosti i zašto je ova stavka bitan faktor kada govorimo o odrastanju? U narednim pasusima pokušaćemo da pružimo odgovore na ova bitna životna pitanja i približimo vam koncept samostalnog funkcionisanja.

Donošenje odluka

Jedan od ključnih saveznika nezavisnosti jeste samostalno donošenje odluka. Ovu životnu “veštinu” stičemo još tokom tinejdžerskog perioda, prvenstveno uz nadzor i konsultacije roditelja, pa postepeno dolazimo do samostalnog delovanja. Biti sposoban da samostalno odaberemo neku od dve ili više mogućnosti i da nakon toga odgovaramo i nosimo se sa njihovim posledicama jeste osnova funkcionisanja odraslih jedinki. Na samom početku nam se na put može isprečiti nesigurnost, veoma česta osobina sa kojom se susreće veliki broj mladih ljudi. Kako bismo bili sigurniji i lakše donosili odluke, moramo raditi na jačanju samopouzdanja i posvetiti se samoispitivanju. 

Finansijsko “sazrevanje”

Ono što se takođe podrazumeva pod nezavisnošću jeste finansijska zrelost, odnosno mogućnost pojedinca da se samostalno brine o sebi. To znači da kada jednom odlučimo da napustimo roditeljsku kuću i otpočnemo sledeću etapu života, više nećemo biti u mogućnosti da se oslanjamo na finansijsku podršku primarne porodice. Plaćanje računa, drugi mesečni troškovi i svakodnevni izdaci za hranu uobičajene su stavke svakoga ko se upusti u svet odraslih. Kako bismo podmirili sve nametnute troškove, neohodno je imati siguran i stabilan posao koji može podneti sve izazove života odraslih. Budući da je tržište rada bogato najrazličitijim ponudama, posvetite se detaljnoj pretrazi i proverite koji oglasi za posao nude najbolje uslove koji odgovaraju vašim preferencijama i profesionalnom iskustvu. 

Photo by Anthony Tran on Unsplash

Prva nekretnina

Napuštanje porodičnog gnezda automatski znači da ćete morati da pronađete novi životni prostor za vas. Ovo predstavlja i jednu od prvih stavki u procesu osamostaljivanja, a pretraga je uslovljena vašim ličnim potrebama, finansijskom mogućnošću i trenutnim stanjem na tržištu nekretnina. Kao jedna od idealnih rešenja i čest izbor mnogih koji prvi put kupuju ili iznajmljuju nekretninu, pokazala se praktična novogradnja, jer nudi mogućnost uticanja na raspored prostorija. Tržište nekretnina se menja iz dana u dan, stoga svakodnevnu pratite aktuelne ponude, ne biste li pronašli odgovarajući dom i konačno imali sopstveni kutak.

Učenje novih veština

Konstantno učenje i usvajanje novih veština olakšaće nam boravak i opstanak u svetu odraslih. Biti nezavistan podrazumeva i obavljanje različitih zadatakabez oslanjanja na podršku drugih lica. Za to su nam potrebne praktične veštine koje stičemo tokom celog života. Ne kaže se bez razloga da je učenje proes koji se nikada ne završava. Bez obzira da li želite da naučite da pripremate novi kulinarski specijalitet ili naučite novi strani jezik, sada je vreme da se pokrenete i preuzmete stvar u svoje ruke.

Strahovi i anksioznost

Složićemo se da je period odrastanja prožet mnoštvom nesigurnosti i izazova, te stoga nije nimalo lak. Pomisao na obavljanje nekog neprijatnog razgovora ili rešavanje škakljivog problema izaziva osećaj anksioznosti i nelagode. Sve ove situacije zajedničke su i gotovo neizbežne kada se jednom sučimo sa nezavisnim načinom života. Potpuno je normalno da se osećamo nervoznima da se po prvi put upuštamo u neku avanturu, međutima, važno je znati da ishod nije uvek negativan i da sam proces ne mora da bude bolan i neprijatan. Naprotiv, sve ove na prvi pogled neprijatne situacije sa kojima se susrećemo, jesu samo još jedno iskustvo koje će nam koristi u kasnijim fazama i pomoću kojih ćemo se osećati sigurnijima.

Činjenica je da se bez nezavisnosti i svih njenih činilaca ne možemo u potpunosti osećati odraslima i da nas čeka mnogo posla na tom putu ostvarenja. Međutim, što pre iskusimo samostalnost, osećaćemo se ispunjenije, snažnije i  srećnije.

Povezani članci

Related

Sous vide kuhanje za početnike

Sous vide – Korak Po korak do savršenih jela Sous vide, što na francuskom znači “u vakuumu”, predstavlja revolucionarnu tehniku kuhanja koja omogućuje postizanje savršeno pripremljenih jela svaki put. Ova metoda kuhanja na niskoj temperaturi unutar vakuumiranih...

read more