VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

Rosacea: Kako učinkovito upravljati ovim dugotrajnim kožnim stanjem

Rosacea se pojavljuje kao dugotrajna kožna bolest koja se primarno dijagnosticira kod odraslih, ali može se otkriti i kod mlađih osoba. Premda je učestalost veća kod žena, ni muškarci nisu pošteđeni. Srećom, uz pravovremeno liječenje moguće je kontrolirati simptome i spriječiti daljnji progres bolesti.

Dublje razumijevanje simptoma i okidača rosacee

Crvenilo je uobičajen simptom koji se može pojaviti u bilo kojoj fazi rosacee. Bez pravilnog liječenja, stanje može napredovati do pojave teleangiektazija (proširenih krvnih žila), a u ozbiljnijim slučajevima do rhinophyme, odnosno zadebljanja kože na nosu.

Različiti vanjski faktori mogu pogoršati simptome rosacee, uključujući promjene temperature, intenzivan fizički napor, konzumaciju alkohola, emocionalni stres, pikantnu hranu i izloženost suncu. Ako se ne započne s liječenjem, crvenilo može postati stalno, a mogu se razviti i papule i pustule.

Važno je napomenuti da se rosacea može lako zamijeniti s drugim kožnim stanjima poput akni, seboroičnog dermatitisa ili kontaktnog dermatitisa. Zbog toga je neophodno pravovremeno konzultirati liječnika kako bi se postavila točna dijagnoza i započelo s odgovarajućim tretmanom.

Strategije liječenja rosacee: što treba znati?

Plan liječenja rosacee prilagođava se prema manifestaciji simptoma i ovisi o stupnju i tipu bolesti. Ključne preporuke uključuju izbjegavanje okidača i korištenje odgovarajuće zaštite od sunca (SPF 50+). Svakodnevna njega lica zahtijeva upotrebu hipoalergenskih i blagih proizvoda.

Obično se primjenjuju lokalni preparati, odabrani prema simptomima pacijenta. Duljina terapije varira ovisno o napredovanju bolesti. Kada lokalna terapija ne donese očekivane rezultate, može se preći na sistemske tretmane antibioticima. Za ozbiljnije simptome, laserska terapija može biti učinkovita, posebno za uklanjanje zadebljanja kože koje se javlja u naprednijim stadijima bolesti.

Uspeh liječenja velikim dijelom ovisi o disciplini pacijenta i pridržavanju medicinskih preporuka. Savjetuje se izbjegavanje konzumacije alkohola i izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite, kako bi se minimizirala moguća daljnja oštećenja kože.

SHE Beauty, prestižni kozmetički salon u Splitu, pruža specijalizirane tretmane za pacijente s rosaceom. Kombinirajući najsuvremenije tehnologije i stručno znanje, pružaju personalizirane tretmane za svaki tip kože i stupanj rosacee. SHE Beauty salon također pruža savjete o pravilnoj njezi kože kod kuće, te savjete o prehrani i životnom stilu koji mogu pomoći u upravljanju ovim stanjem. SHE Beauty salon se zalaže za sveobuhvatni pristup njezi kože, nudeći vam priliku za život bez crvenila. Posjetite ih i doživite pozitivnu transformaciju.

Povezani članci

Related