VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

Vodič kroz estetsku hirurgiju: Potezi koji vode do savršenstva

Photo by Icons8 Team on Unsplash

Ideal lepote je pojam koji se neprestano menja i u različitim razdobljima podrazumeva drugačije fizičke karakteristike i stilove. Iako danas postajemo sve svesniji promenjivosti pojmljenja idealne lepote, činjenica je da nam se ideja toga kako bismo mogli da izgledamo kada bismo korigovali pojedinosti na svom licu ili telu neprestano nameće putem popularnih medija. Ovo dovodi do toga da estetska hirurgija postaje sve popularniji vid borbe protiv svega onoga što smatramo propustom majke prirode kada je naš izgled u pitanju. Dok je sa jedne strane vrlo važno da budemo umereni, te da svaku korekciju dobro promislimo, sa druge strane stoji činjenica da je pomoć estetske hirurgije sjajan način da eliminišemo nesigurnosti i izgradimo visoko samopouzdanje.

Estetska hirurgija i mentalno zdravlje

Iako estetsku hirurgiju mnogi olako shvataju kao izraz površnosti, ona je zapravo veliki pomagač pri održavanju dobrog mentalnog zdravlja. Činjenica je da je naš fizički izgled sredstvo kojim komuniciramo sa okolinom i ostavljamo na nju prvi utisak, te će i naše eventualno nezadovoljstvo istim imati evoj efekat na naše duhovno stanje u smislu odnosa prema svetu koji nas okružuje. Iako body positivity pokret aktivno radi na tome da osvesti žene i muškarce širom sveta o važnosti gajenja ljubavi prema svome telu, ne bi trebalo ni otići u krajnost i potpuno zanemariti sopstveni osećaj za lepo.

Starenje i estetski zahvati

Starenje je prirodan i neminovan proces sa kojim je važno da se pomirimo, ali je sa druge strane i sasvim prirodno što želimo da ga odložimo, tačnije da odložimo njegove negativne efekte. Moderna medicina je prepoznala značajnu potrebu pacijenata za delovanjem na ovom polju, te nam danas nudi brojne metode podmlađivanja koje zaista donose rezultate. Neinvazivne metode podmlađivanja, kao što je zatezanje lica laserom, deluju na više načina na estetiku kože i samim time ukupan izgled, ujednačavajući ten, poboljšavajući teksturu kože i eliminišući neprvilnosti. Neprocenjivo iskustvo življenja, koje stičemo s godinama, više ne mora da bude očigledno na našim licima i ovakva mogućnost izbora je jedna od prednosti modernog doba.

Photo by Ehsan Ahmadi on Unsplash

Značaj rekonstruktivne hirurgije

Rekonstruktivna hirurgija takođe spada u domen estetske hirurgije, a pored toga što poboljšava izgled, bavi se i poboljšanjem funkcije dela tela koji se leči operativno. Estetski hirurzi priskaču u pomoć u slučaju traume mekog tkiva, tako što će pristupiti rekonstrukciji oštećenih mekih tkiva, što će omogućiti mišićima, ligamentima i tetivama da funkcionišu ispravno. Ovo je samo jedan od primera pozitivnog uticaja estetske hirurgije na fizičko zdravlje.

Uticaj estetske hirurgije na fizičko stanje

Estetska hirurgija, dakle, pored toga što može imati pozitivne uticaje na mentalno zdravlje, na fizičko zdravlje može da utiče tako što uklanja rizik od određenih zdravstvenih stanja koja želimo da izbegnemo. Uklanjanje masnih naslaga iz određenih regija tela može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, a operacija smanjenja grudi uklanja osećaj bola u predelu vrata i ramena. Jedan od najpopularnijih hirurških zahvata u ovom kontekstu je rinoplastika, koja pored doprinosa lepšem izgledu može olakšati disanje, dok će hirurško podizanje očnih kapaka ukloniti problem suvih očiju i poboljšati vid.

Sa rastom popularnosti estetske hirurgije, moderna medicina sve više teži ka neinvazivnosti postupaka i što trajnijim rezultatima. Medicinska praksa se prilagođava svojim pacijentima i bavi se njihovim ukupnim iskustvom procedura i zahvata, kao i brzim oporavkom. Ukoliko smatrate da vaš problem (ili cilj ka kojem težite u pogledu fizičkog izgleda) spada u domen estetske hirurgije, te da ona može doprineti vašim većim zadovoljstvom svojim izgledom, informišite se iz pouzdanih izvora u vezi sa hirurgom odnosno medicinskom praksom koja će najbolje odgovoriti na vaše potrebe i uzmite u obzir ovaj benefit modernog doba. Kada počnete iskreno da se radujete svom odrazu u ogledalu, vaše samopouzdanje će imati pozitivan efekat na sve ostale segmente vašeg života.

Povezani članci

Related