VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

Akne – kako nastaju i kako ih uspješno liječiti?

Jedna od najčešćih bolesti kože svakako su akne. Riječ je o stanju kože koje karakteriziraju začepljene pore, uslijed čega dolazi do pojave upaljenih, inficiranih apscesa i bubuljica. Javljaju se u oba spola i premda su najučestalije u adolescentskoj dobi, mogu se javiti i prije 10. godine života te nakon 20. godine života.

Što uzrokuje akne?

Uzroci nastanka akni mogu biti različiti. Razvijaju se zbog: pojačane produkcije loja, pojačane proliferacije folikularnog epidermis, aktivnosti bakterija Cutibacterium acnes I upala. Na pojavu I razvoj akni velik utjecaj ima i genetika.

Akne mogu biti dodatno pogoršane raznim unutarnjim i vanjskim čimbenicima. Neki od najčešćih čimbenika su: stres, lijekovi, neadekvatna kozmetika, hormonalne fluktuacije, pubertet. Ne preporuča se ni pretjerano izlaganje suncu jer ono također može pogoršati postojeće stanje ili dovesti do nagle pojave akni.

Akne na licu

Akne se najčešće pojavljuju na licu. Najizraženije su u tzv. T zoni lica koja označava predio čela, nosa i brade, posebno kada govorimo o hormonalnim aknama, no mogu se javiti i na bilo kojem dijelu lica. Osim lica, učestala pojava su akne na leđima, akne po vratu i akne na preponama.

Hormonalne akne

Hormoni potiču stvaranje sebuma u žlijezdama lojnicama. Ukoliko dođe do prevage utjecaja androgena, javlja se povećanje žlijezda lojnica uz popratnu hipeprodukciju sebuma. Hormonalne akne bolne su, cistične i upaljene. Najčešće se pojavljuju na donjem dijelu lica, ali mogu izbiti i na leđima, prsima ili ramenima. Ukoliko se borite s aknama i sumnjate da je riječ o hormonalnim aknama, savjetujemo da se javite dermatologu koji će, uz individualan pristup, odrediti adekvatan način liječenja.

Kako liječiti akne?

Kako bi liječenje akni bilo uspješno, važno je posvetiti se liječenju uzroka nastanka akni. Kako biste pak smanjili mogućnost njihovog nastanka, važno je redovito I pravilno čišćenje lica. Ukoliko je pak došlo do pojave akni, u njihovom liječenju lokalno se koriste antibiotic, benzoil peroksid i azelaična kiselina, dok se kod težih oblika koristi peroralna antibiotska terapija, a po potrebi i oralni izotretinoin. Bilo koja od navedenih terapija koristi se isključivo uz suglasnost I na preporuku liječnika specijalista.

Povezani članci

Related

Prednosti ranog otkrivanja alergija

Rano otkrivanje alergija ima ključnu ulogu u sprječavanju neugodnih simptoma i poboljšanju kvalitete života osoba koje su alergične. Identifikacija alergija testovima na alergije u ranoj fazi omogućava pojedincima i njihovim obiteljima da poduzmu korake za...

read more

Napad panike 

Napad panike podrazumijeva epizodu iznenadnog i izrazito intenzivnog straha.  Karakteriziran je mnogim fizičkim i emocionalnim simptomima. Iako mogu biti vrlo zastrašujući, napadi panike sami po sebi obično nisu opasni ili štetni po zdravlje. No, ako su učestali...

read more