VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

Akne – kako nastaju i kako ih uspješno liječiti?

Jedna od najčešćih bolesti kože svakako su akne. Riječ je o stanju kože koje karakteriziraju začepljene pore, uslijed čega dolazi do pojave upaljenih, inficiranih apscesa i bubuljica. Javljaju se u oba spola i premda su najučestalije u adolescentskoj dobi, mogu se javiti i prije 10. godine života te nakon 20. godine života.

Što uzrokuje akne?

Uzroci nastanka akni mogu biti različiti. Razvijaju se zbog: pojačane produkcije loja, pojačane proliferacije folikularnog epidermis, aktivnosti bakterija Cutibacterium acnes I upala. Na pojavu I razvoj akni velik utjecaj ima i genetika.

Akne mogu biti dodatno pogoršane raznim unutarnjim i vanjskim čimbenicima. Neki od najčešćih čimbenika su: stres, lijekovi, neadekvatna kozmetika, hormonalne fluktuacije, pubertet. Ne preporuča se ni pretjerano izlaganje suncu jer ono također može pogoršati postojeće stanje ili dovesti do nagle pojave akni.

Akne na licu

Akne se najčešće pojavljuju na licu. Najizraženije su u tzv. T zoni lica koja označava predio čela, nosa i brade, posebno kada govorimo o hormonalnim aknama, no mogu se javiti i na bilo kojem dijelu lica. Osim lica, učestala pojava su akne na leđima, akne po vratu i akne na preponama.

Hormonalne akne

Hormoni potiču stvaranje sebuma u žlijezdama lojnicama. Ukoliko dođe do prevage utjecaja androgena, javlja se povećanje žlijezda lojnica uz popratnu hipeprodukciju sebuma. Hormonalne akne bolne su, cistične i upaljene. Najčešće se pojavljuju na donjem dijelu lica, ali mogu izbiti i na leđima, prsima ili ramenima. Ukoliko se borite s aknama i sumnjate da je riječ o hormonalnim aknama, savjetujemo da se javite dermatologu koji će, uz individualan pristup, odrediti adekvatan način liječenja.

Kako liječiti akne?

Kako bi liječenje akni bilo uspješno, važno je posvetiti se liječenju uzroka nastanka akni. Kako biste pak smanjili mogućnost njihovog nastanka, važno je redovito I pravilno čišćenje lica. Ukoliko je pak došlo do pojave akni, u njihovom liječenju lokalno se koriste antibiotic, benzoil peroksid i azelaična kiselina, dok se kod težih oblika koristi peroralna antibiotska terapija, a po potrebi i oralni izotretinoin. Bilo koja od navedenih terapija koristi se isključivo uz suglasnost I na preporuku liječnika specijalista.

Povezani članci

Related

Stres – neprijatelj dobrog zdravlja

Stres je jedan od najljućih neprijatelja dobrog zdravlja. Zbog njegovog razarajućeg učinka po zdravlje, potrebno ga je na vrijeme prepoznati i adekvatno ukloniti iz života. ŠTO JE STRES? Vjerojatno ste više puta u životu bili pod stresom, no znate li zapravo što je...

read more

STRES: najveći neprijatelj dobrog zdravlja

Vrijeme u kojem živimo sa sobom nosi brojne izazove. Jedan od njih svakako je stres. Iako je ponekad blagotvoran, u većini slučajeva riječ je o razarajućem faktoru koji može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Simptomi stresa Način suočavanja sa stresom vrlo je...

read more