VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

Bronhitis – kako prepoznati simptome i liječiti bolest dišnih puteva

  1. Simptomi bronhitisa

Simptomi bronhitisa mogu varirati ovisno o uzroku (virusni, bakterijski, alergijski itd.) i individualnim karakteristikama. 

Prvenstveno kašalj kao glavni simptom bronhitisa, može biti suh na početku, a zatim postati produktivan s iskašljavanjem sluzi ili gnoja. Zatim iskašljavanje sluzi: upala bronhija uzrokuje povećanu proizvodnju sluzi, pa je iskašljavanje sluzi uobičajeno. Boja i konzistencija sluzi mogu varirati. Osim toga jedan od simptoma je i dispneja (otežano disanje). Suženje dišnih puteva zbog bronhitisa može uzrokovati poteškoće s disanjem, posebno pri fizičkom naporu. Također i bol u prsima. Ponekad se može osjetiti bol ili nelagoda u prsima tijekom kašljanja ili dubokog disanja, zbog iritacije bronhija. Bronhitis može uzrokovati opću slabost i umor jer tijelo troši energiju na borbu protiv infekcije. Bronhitis je često popraćen i povišenom tjelesnom temperaturom. U akutnom bronhitisu, temperatura tijela može biti blago povišena, ali u većini slučajeva ostaje normalna.

Bronhitis se javlja u akutnom i kroničnom obliku. Akutni bronhitis je češći i traje oko deset dana, obično ne uzrokuje dugoročne posljedice, ali može dovesti do upale pluća. Kronični bronhitis je ozbiljniji oblik bolesti uzrokovan dugotrajnom iritacijom bronhijalne sluznice, kao što je pušenje ili izloženost štetnim česticama. Kronični bronhitis karakterizira ponavljajuće simptome i ne može se potpuno izliječiti. Opstruktivni bronhitis opisuje stanje suženja ili blokade dišnih putova, što otežava protok zraka u plućima. Može biti uzrokovan upalom, grčenjem mišića bronha ili nakupljanjem sluzi.

Dakle, kronični bronhitis se odnosi na upalno stanje sluznice bronha koje karakterizira produktivan kašalj, dok je opstruktivni bronhitis širi pojam koji opisuje stanje u kojem dolazi do suženja ili blokade dišnih putova, uz različite moguće uzroke. Kronični bronhitis može biti jedan od uzroka opstruktivnog bronhitisa, ali opstruktivni bronhitis može biti prisutan i kod drugih stanja poput astme ili KOPB-a

  1. Liječenje bronhitisa

Liječenje akutnog bronhitisa obično uključuje suportivnu terapiju s prirodnim sastojcima poput meda, limuna i umirujućih čajeva za olakšavanje kašlja i poticanje iskašljavanja. Antibiotici nisu djelotvorni jer je većina akutnih bronhitisa uzrokovana virusnim infekcijama. Protiv kašlja se mogu koristiti određeni lijekovi. Kod alergija, astme ili KOPB-a mogu se preporučiti inhalatori koji smanjuju upalu.  Za olakšavanje iskašljavanja mogu se koristiti lijekovi koji razrjeđuju sluz u bronhima i potiču iskašljavanje.

Kod kroničnog bronhitisa se može provoditi plućna rehabilitacija koja uključuje vježbe disanja pod vodstvom respiratornog terapeuta kako bi se olakšalo disanje i poboljšala tjelesna kondicija. Važno je povećati unos tekućine radi olakšanog iskašljavanja.

Liječenje bronhitisa obično provodi liječnik opće prakse. Kod kroničnog bronhitisa se može preporučiti upućivanje pacijenta specijalistu za plućne bolesti, odnosno pulmologu, koji će pružiti daljnju dijagnostiku i upravljanje bolešću.

Prevencija bronhitisa uključuje održavanje zdravog načina života, uklanjanje ili smanjenje izloženosti iritantima poput pušenja, prašine i zagađenog zraka te redovito pranje ruku kako bi se smanjio rizik od infekcija.

Povezani članci

Related

Važnost razumijevanja crvenila lica

Crvenilo lica je čest problem koji može imati značajan utjecaj na kvalitetu života. Iako često bezopasno, crvenilo lica može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema. Razumijevanje uzroka i posljedica crvenila lica ključno je za pravilno upravljanje ovim stanjem i...

read more

Anatomija i Fiziologija Pluća: Osnove Disanja

Pluća su vitalni organi u ljudskom tijelu koji omogućuju proces disanja, esencijalnu funkciju za opstanak života. Njihova složena struktura i precizno koordinirane funkcije osiguravaju efikasnu razmjenu kisika i ugljičnog dioksida između tijela i okoliša. Anatomija...

read more