VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

Post-COVID sindrom – što učiniti kada simptomi koronavirusa potraju mjesecima nakon oporavka?

Moglo bi se reći kako bitka s koronavirusom ima dvije faze: oboljeli se u prvoj fazi suoče sa samim virusom i njegovim prebolijevanjem, dok se mnogi suočavaju i s tzv. drugom fazom u kojoj se bore sa post-COVID sindromom.

Što je ustvari post-COVID sindrom?

Post-COVID sindrom je novi termin u medicinskoj literaturi, a riječ je o bolesti, tj. skupu simptoma koji se pojavljuju ili pak zaostaju nakon preboljele COVID-19 infekcije. Oni se javljaju kada osoba više nije zarazna. Sama bolest još uvijek je nedovoljno istražena i liječnici nisu suglasni kome bi se točno trebalo dijagnosticirati ovaj sindrom, s obzirom da on sa sobom nosi diferenciran skup simptoma koji otežavaju postavljanje točne dijagnoze. Preporuka za one koji su preboljeli COVID-19 infekciju svakako ide u smjeru pomnog praćenja simptoma u fazi oporavka i nakon nje, uz zdravu i uravnoteženu prehranu i vraćanje uobičajenoj rutini kako bi se izbjegle potencijalne psihološke posljedice koje infekcija može donijeti (pr. panični poremećaj).

Kako prepoznati ovaj misteriozni poremećaj i kako mu doskočiti?

Produženi simptomi ove infekcije uzrokovane Sars-cov2 virusom javljaju se u rasponu od 40 do 90 posto bolesnika, a najčešće se radi o simptomima vezanim uz respiratorni sustav (suhi kašalj, bol u prsima, nedostatak zraka), umoru, gubitku apetita, njuha i mirisa, brzom umaranju kod uobičajenih aktivnosti, osjećaju lupanja srca… Simptomi su to koji se nikako ne smiju ignorirati. Sars-cov2 infekcija dovodi organizam u stanje pojačane koagulabilnosti što kod dijela pacijenata može rezultirati nastankom plućne embolije ili moždanog udara, neovisno nalazi li se pacijent u fazi akutne infekcije ili u post Covid periodu. Ozbiljne su to posljedice zbog kojih ovaj sindrom ne valja podcjenjivati. Čak i kada virus nestane iz organizma, on za sobom može ostaviti pomutnju u imunosnom sustavu koji u tom stanju može početi napadati stanice vlastitog tijela, misleći da se i dalje bori s virusom.

Vidljivo je dakle kako su posljedice koje sa sobom vuče post-COVID sindrom iznimno ozbiljne i kako rehabilitacija nije brza i jednostavna. Ovaj misteriozni poremećaj i dalje ima ograničene i nedovoljno poznate mogućnosti liječenja. Kod određenih pacijenata kod kojih su oštećene plućne funkcije u liječenju se mogu koristiti kortikosteroidi, a za bolju kvalitetu života i obuhvatniji oporavak preporuča se provođenje plućne rehabilitacije u specijaliziranim centrima. Post-COVID sindrom može zahvatiti sve organske sustave i upravo je iz tog razloga nužno da u praćenje pacijenata i njihovo liječenje bude uključen multidisciplinarni tim liječnika kako bi se posljedice što više minimizirale. Ako se nakon prebolijevanja bolesti simptomi ne smanje kroz 6 do 8 tjedana ili ako pak nenadano nastanu ili se pogoršaju, potrebno je obratiti se svom liječniku obiteljske medicine radi upućivanja na daljnju obradu. Nikako ne podcjenjujte post-COVID sindrom jer podcjenjivanje bi moglo dovesti do opasnih posljedica: čak i opasnih po život.

Povezani članci

Related

Utjecaj nikotina na mozak

Nikotina, glavna aktivna komponenta duhanskog dima, ima značajan utjecaj na mozak. Kada osoba puši cigaretu, nikotin se brzo apsorbira u krvotok i dospijeva do mozga unutar nekoliko sekundi. Ovdje nikotin izaziva brojne promjene u moždanim funkcijama koje dovode do...

read more

Upoznaj hemoptizu

Hemoptiza je medicinski termin koji označava iskašljavanje krvi iz respiratornog trakta. To može uključivati krv koja dolazi iz grla, bronha, dušnika ili pluća. Ova pojava može biti simptom različitih zdravstvenih stanja, od kojih neka mogu biti ozbiljna i zahtijevaju...

read more