VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

Što je to HPV?

HPV, ili Humani Papiloma Virus, predstavlja skup virusa koji utječu na ljudsku kožu i sluznice. Infekcije HPV-om su izuzetno česte, a mnogi ljudi dolaze u kontakt s ovim virusom tijekom svog života. S obzirom na raznolikost tipova virusa, važno je razumjeti ključne aspekte HPV-a. Postoje stotine tipova HPV-a, a neki od njih mogu uzrokovati promjene na koži i sluznicama. HPV se dijeli na niskorizične tipove, koji često rezultiraju genitalnim bradavicama, te visokorizične tipove, koji su povezani s većim rizikom od razvoja raka vrata maternice, ali i drugih karcinoma. Edukacija o HPV-u ključna je za javno zdravlje. Osiguravanje informacija o prijenosu, simptomima, prevenciji te dostupnim testiranjima može pomoći u smanjenju stigme povezane s ovom infekcijom te promicati odgovorno ponašanje i brigu o vlastitom zdravlju.

HPV kod muškarca ali i kod žena je čest virus s potencijalno ozbiljnim posljedicama, ali prevencijom, cijepljenjem i sviješću možemo znatno smanjiti njegov utjecaj na javno zdravlje. Redoviti medicinski pregledi i praćenje vlastitog zdravlja ključni su u očuvanju dobrobiti i prevenciji komplikacija povezanih s HPV-om.

Kako se sve može zaraziti HPV-om

Humani Papiloma Virus (HPV) jedan je od najčešćih seksualno prenosivih virusa koji značajno utječe na reproduktivno zdravlje. Razumijevanje načina prijenosa ključno je za očuvanje vlastitog zdravlja i prevenciju širenja ovog virusa.

1. Seksualni kontakt:

HPV se prenosi prije svega seksualnim kontaktom, uključujući vaginalni, analni i oralni seks. Bez obzira na vrstu seksualne aktivnosti, rizik od prijenosa HPV-a prisutan je kod zaraženih partnera. Prijenos može se dogoditi i kada nema prisutnih simptoma ili znakova infekcije.

2. Direktan kontakt s kožom:

HPV se može prenijeti direktnim kontaktom s kožom zaražene osobe. Ovo uključuje dodirivanje genitalnog područja, ali i drugih zahvaćenih dijelova tijela. Rukovanje i drugi oblici bliskog kontakta s zaraženom kožom također predstavljaju rizik.

3. Seksualna aktivnost bez kontakta s tijelom:

Iako je rizik manji, HPV može biti prenesen i tijekom seksualne aktivnosti koja ne uključuje direktni kontakt s tijelom. Korištenje zajedničkih seksualnih igračaka ili drugih predmeta može poslužiti kao sredstvo prijenosa.

4. Prijenos s majke na dijete:

Trudnice zaražene HPV-om mogu prenijeti virus svojoj novorođenoj djeci tijekom porođaja. Ovaj oblik prijenosa može uzrokovati promjene na vratu maternice ili druge komplikacije kod djeteta.

5. Nezaštićeni seksualni kontakt:

Nezaštićeni seksualni kontakt povećava rizik od prijenosa HPV-a. Korištenje kondoma može smanjiti, ali ne potpuno eliminirati, šanse za prijenos. Cijepljenje protiv HPV-a također igra ključnu ulogu u prevenciji infekcije.

Povezani članci

Related

Navigiranje kroz Izbor Dermatologa u Zagrebu

Očuvanje zdravlja i ljepote kože zahtijeva odabir idealnog dermatologa. Proučite savjete za pronalaženje najbolje dermatološke skrbi u Zagrebu i ključne čimbenike koji utječu na odabir. Kada birate dermatologa u Zagrebu, ključno je razmotriti nekoliko faktora kako...

read more

Što je anti-aging dermatologija?

U današnjem svijetu, gdje su ljepota i mladolikost visoko cijenjene, anti-aging dermatologija postaje nezaobilazna grana dermatologije. Ova grana dermatologije usmjerena je na pružanje rješenja za očuvanje mladalačkog izgleda kože te borbu protiv znakova starenja....

read more

Što je to krioterapija?

Krioterapija djeluje primjenom niskih temperatura na tijelo ili specifično područje koje se liječi. Ovisno o svrsi tretmana i temperaturi koja se postiže, krioterapija može imati različite učinke: Smrzavanje i uništavanje stanica: krioterapija se često koristi za...

read more