VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

Stres – neprijatelj dobrog zdravlja

Stres je jedan od najljućih neprijatelja dobrog zdravlja. Zbog njegovog razarajućeg učinka po zdravlje, potrebno ga je na vrijeme prepoznati i adekvatno ukloniti iz života.

ŠTO JE STRES?

Vjerojatno ste više puta u životu bili pod stresom, no znate li zapravo što je stres i koji su simptomi stresa? Možda najučestalija definicija koju imamo opisuje stres kao osjećaj ili stanje u kojem se pojedinac nalazi kada misli da životni zahtjevi koji se nalaze pred njim nadmašuju osobna i društvena sredstva koje ima na raspolaganju. Zapravo govorimo o složenoj psihološkoj reakciji organizma na stresor kao uzrok poremećaja u svakodnevnom funkcioniranju.

U današnjem svijetu, stres je pojava koju je nemoguće izbjeći. Nitko nije imun na stres, a o reakciji i osobnom doživljaju stresa ovise i simptomi koji se razlikuju od osobe do osobe. Najčešći simptomi stresa su: česte glavobolje, bol u prsima, trnjenje ruku, kronični umor, nesanica, anksioznost, nedostatak motivacije, smanjena koncentracija, bijes i ljutnja, depresija, prejedanje itd.

POSTTRAUMATSKI STRES

Jedan od najpoznatijih poremećaja povezanih sa stresom svakako je Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Posttraumatski stres javlja se nakon traumatskog događaja. Obično je riječ o događaju koji ugrožava život ili integritet ili je katastrofične prirode. Karakterizira ju ga tri glavne skupine simptoma: trajna pojačana pobuđenost živčanog sustava, ponovno proživljavanje traumatske situacije kroz nametajuća sjećanja ili snove i izbjegavanje situacija koje mogu podsjećati na traumu. Uz PTSP često se javlja depresija, ali i drugi anksiozni poremećaji. Dobra vijest je da se PTSP liječi, a hoće li se liječenju pristupiti lijekovima, psihoterapijom ili kombiniranim pristupom ovisi o svakoj osobi pojedinačno.

KAKO POBIJEDITI STRES?

Kako smo naveli ranije u tekstu, svaka se osoba na svoj način nosi sa stresom i odabire metodu samopomoći koja joj najviše odgovara. Svakako se preporuča promijeniti perspektivu i sagledavati svaku situaciju iz više različitih kutova, okrenuti se zdravoj prehrani bogatoj vitaminima, tjelovježbi i aktivnostima u prirodu. Jedan od najučinkovitijih načina opuštanja je i vježba disanja, a moćno sredstvo za smirivanje u stresnim situacijama može biti i glazba.

Održavajte socijalne kontakte, odvojite vrijeme za odmor i hobije i ne izlažite se informacijama koje vam donose nemir. U slučaju da vam metode samopomoći nisu dovoljne kako biste ublažili simptome prouzrokovane stresnim situacijama, svakako potražite stručnu pomoć kako ne bi došlo do daljnjeg intenziviranja simptomatologije i progresije poremećaja.

Povezani članci

Related

Prednosti ranog otkrivanja alergija

Rano otkrivanje alergija ima ključnu ulogu u sprječavanju neugodnih simptoma i poboljšanju kvalitete života osoba koje su alergične. Identifikacija alergija testovima na alergije u ranoj fazi omogućava pojedincima i njihovim obiteljima da poduzmu korake za...

read more

Napad panike 

Napad panike podrazumijeva epizodu iznenadnog i izrazito intenzivnog straha.  Karakteriziran je mnogim fizičkim i emocionalnim simptomima. Iako mogu biti vrlo zastrašujući, napadi panike sami po sebi obično nisu opasni ili štetni po zdravlje. No, ako su učestali...

read more