VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

VIRTUABIT

Portal za turizam, business, lifestyle i zdravlje

Undulacija atrija: inovativni tretman za fibrilaciju atrija

Undulacija atrija, poznata i kao ablacija ili kateterizacija, predstavlja inovativan tretman koji se koristi za liječenje fibrilacije atrija (AFib), ozbiljnog srčanog poremećaja. Ovaj postupak ima za cilj obnavljanje normalnog ritma srca i poboljšanje kvalitete života osoba koje žive s AFibom.

 Što je undulacija atrija

Undulacija atrija je invazivni postupak u kojem se koristi kateter, tanka cijev koja se umetne kroz krvnu žilu, obično preko preponskog područja. Kateter se vodi prema srcu, gdje se koriste specifične tehnike kako bi se oštećen ili nepravilan srčani tkivu “abliralo” ili uništilo.

Ciljevi postupka

Glavni cilj undulacije atrija je obnavljanje normalnog ritma srca i smanjenje potrebe za lijekovima koji kontroliraju srčani ritam. Ovaj tretman također može smanjiti rizik od moždanog udara, poboljšati simptome AFiba te povećati kvalitetu života pacijenta.

 Kandidati za undulaciju atrija

Nisu svi pacijenti s fibrilacijom atrija odmah kandidati za undulaciju atrija. Odluka o provođenju ovog postupka obično se temelji na opsegu simptoma, ozbiljnosti AFiba te odgovoru na druge konvencionalne tretmane.

Postupak undulacije

Tijekom postupka, kateter se koristi za dostizanje specifičnih područja srca koja generiraju nepravilan ritam. Pomoću različitih tehnika, kao što su radiofrekvencijska ablacija ili hladna ablacija, oštećuje se srčano tkivo odgovorno za nepravilnosti u ritmu.

Prednosti undulacije atrija

  • Smanjenje simptoma: undulacija atrija često rezultira značajnim smanjenjem ili potpunim nestankom simptoma AFiba, poput lupanja srca, vrtoglavice i umora
  • Smanjenje lijekova: mnogi pacijenti nakon undulacije atrija smanjuju potrebu za lijekovima koji kontroliraju srčani ritam
  • Povećanje kvalitete života: obnavljanje normalnog ritma srca znači poboljšanje kvalitete života, povećanje energije i smanjenje stresa.

Fibrilacija atrija predstavlja inovativan pristup u liječenju fibrilacije atrija, pružajući nadu i poboljšanje života pacijenata. Unatoč svojim prednostima, odluka o ovom postupku uvijek se temelji na individualnoj procjeni liječnika i pažljivoj analizi koristi i rizika za svakog pacijenta. Pacijenti koji razmišljaju o ovom tretmanu trebali bi temeljito razgovarati sa svojim kardiologom kako bi bolje razumjeli mogućnosti i prilagodili tretman svojim specifičnim potrebama.

Povezani članci

Related

Prednosti ranog otkrivanja alergija

Rano otkrivanje alergija ima ključnu ulogu u sprječavanju neugodnih simptoma i poboljšanju kvalitete života osoba koje su alergične. Identifikacija alergija testovima na alergije u ranoj fazi omogućava pojedincima i njihovim obiteljima da poduzmu korake za...

read more

Napad panike 

Napad panike podrazumijeva epizodu iznenadnog i izrazito intenzivnog straha.  Karakteriziran je mnogim fizičkim i emocionalnim simptomima. Iako mogu biti vrlo zastrašujući, napadi panike sami po sebi obično nisu opasni ili štetni po zdravlje. No, ako su učestali...

read more